HTML

Hogyan jussunk el a XXI. századba?

2012.01.25. 22:48 piefke

Folytatva a tegnap megkezdett tematikus hetünket, ma egy másfél évvel ezelőtt megjelent posztot közlünk újra, amely a jó kormányzást a társadalmi mentalitás, valamint „demokrácia-érettségünk” szempontjából vizsgálta. Mindebből pedig következtetések adódnak az orbánizmust leváltani képes és az országot a „valódi XXI. századba” elvezetni tudó váltópártra nézvést is.

E kérdések rendkívül aktuálisak: kell már egy váltópárt – mert a létezők nem alkalmasak a feladatra, amely rájuk várna. Mert mi is a paletta? Az MSZP, mióta létrejött 1989-ben, azóta tervezi, hogy megújul – talán rájöhettünk már, hogy ez sosem fog nekik menni. A Demokratikus Koalíció – amely szintén MSZP-ből leszármazott - lassan bő egy éve ígér programot – csak épp a környékén senki sincs, aki ezt a melót valóban el tudná végezni. Az LMP épp most fordul szembe (?) az eddigi „Egyedül boldogulunk!”-koncepciójával és (talán?) valamiféle ellenzéki szövetségi politikát kezdeményezne (?) – de rohadt nagy kérdés, hogy valójában ő maga mit is tudna beleadni egy efféle szövetségbe, amiből az erőt, lendületet kaphatna és ami a majdani sikerkormányzás és sikeres társadalom-átalakítás alapja, programja lehetne? A Jobbik csúcsteljesítménye pedig annyi, hogy (nagy nehezen) elégettek egy EU-zászlót párezer (bocsánat, de) nyomorultságában frusztrálódott kisember előtt – miközben maga a pártvezetés ezerrel várja, hogy orbánék majdcsak lejáratják magukat annyira kellő számú magyar előtt, hogy azok Jobbik-szavazókká fognak deklasszálódni. A Milla nem politikai erő, hanem „divathullám” és szervezőiről az látszik, hogy magukat sem tudják/óhajtják igazán meghatározni, nemhogy a mozgalmunkat. A Szolidaritás valójában csupán egy ötlet – ráadásul az is kb. úgy állt elő, mint Schmittpali doktorija… Még talán Bajnaiban bízhatunk a leginkább – ám mögötte csak egy szűk stáb áll és nem valószínű, hogy ő és Oszkó kettesben végig fogják majd strabancolni az országot 2014 tavaszán és begyűjtik a kellő számú szavazócédulát…

Magyarán: úgysem ússzuk meg a melót, ami a pártszervezéssel jár – hacsak nem akarunk további Fidesz-éveket! És ha már dolgoznunk kell, akkor nem árt, ha tudjuk is, miféle szempontok és alapelvek alapján kezdjünk hozzá… Jöjjön tehát a poszt:

Hídépítés

2010. 08. 14.

http://progressziv.blog.hu/2010/08/14/hidepites_2

 

Szólj hozzá!

Címkék: gazdaság kormány társadalom demokrácia ellenzék tehetség pártok közjó mentalitás erőforrások

A bejegyzés trackback címe:

https://tematikushet.blog.hu/api/trackback/id/tr693785576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása