HTML

Tematikus hét a Progresszív Blogon

2012.01.24. 19:40 piefke

„Gazetten dürfen, wenn sie interessant seyn sollten, nicht genieret werden!“

(„Ha érdekesek újságokat akarunk, akkor nem szabad zavarnunk őket!”)

II. (Nagy) Frigyes – 1756

 

A mai naptól kezdve egészen jövő hétfőig „tematikus hetet” tartunk itt, a blogon. E hét során (a „soros”, friss posztokon kívül) minden nap újraközöljük egy-egy olyan régebbi írásunkat, amely valamiképpen a jó kormányzással foglalkozik.

Nem véletlenül tesszük ezt, ennek oka kettős. Egyfelől – amint az egyértelmű – itt az ideje lassan „összeszedni” azt az új politikai közösséget, amely a következő országgyűlés többségét adja majd (és amely élén komoly valószínűséggel egy B. G. monogramos úr fog álli… Természetesen nem Budai Gyulára gondolunk.) És ennek a politikai közösségnek kezdettől tisztában kell lennie a jó kormányzat mibenlétével, előfeltételeivel és eszközeivel… Ám ez csak az egyik oka, hogy csokorba szedjük ezeket a szempontokat és a velük foglalkozó írásainkat. A konkrét ok, hogy ezt épp ezen a héten tesszük, nem más, mint egy születésnap: ma van 300 éve annak, hogy 1712. január 24-én megszületett az az ember, aki „összehozta”, megalapozta a mai Európai Unió legerősebb, legstabilabb és bizony Magyarország számára is sok tanulsággal, „példával” szolgáló államának alapjait, a mai Németországét. Ő volt az egykori Poroszország királya, a blogunkban már számos alkalommal emlegetett II. (Nagy) Frigyes király…

Konkrét államépítési munkásságának kifejtésébe nem kezdenénk bele – noha mondjuk pl. a megvesztegethetetlen tisztviselői kar kiépítéséről éppen lenne miért beszélnünk – és nem írunk hadvezetési, vagy éppen államfilozófiai-„politológiai” viselt dolgairól sem. Ő és születésnapja csupán apropó, hogy a saját dolgainkat szedjük rendbe – amúgy „jó poroszok módjára”!

Elsőként egy majdnem napra egyéves írásunkat közöljük, amely az orbán-kormány „speciális” törvénykezési gyakorlatával és a mögötte álló okokkal foglalkozott. Aktualitása ennek nem más, mint hogy épp ezekben az órákban kell Barroso előtt orbánunknak biztosítékokat adnia, hogy e törvények megdurvábbjait visszavonja, érvényteleníti, átírja!

…Mondhatnánk, hogy „Mi már egy éve megmondtuk…!” – de nem mondjuk, inkább olvassák a posztot:

Hogyan készülnek a törvényeink?

2011. 01. 29.

http://progressziv.blog.hu/2011/01/29/hogyan_keszulnek_a_torvenyeink

Szólj hozzá!

Címkék: orbán eu alkotmány rogán lázár médiatörvény bajnai kormányzás törvénykezés nagy frigyes törvényelőkészítés egyéni indítvány

A bejegyzés trackback címe:

https://tematikushet.blog.hu/api/trackback/id/tr213744940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása